Informatie

Hieronder vind je meer informatie over uilen en hun verzorging, altijd handig!

Rond mei/juni verlaten veel jonge steenuilen de nestkast waarin ze een dag of 35 geleden uit het ei kropen. In de weken die volgen zullen ze het ouderlijk territorium gaan verkennen. Daarbij maken ze steeds verdere uitstapjes. Dat is niet zonder gevaren. Integendeel! Omdat de jonge uilen zo onervaren zijn, sterft een groot deel van de jongen al in de eerste maanden. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 25 procent de eerste winter door te komen. Een van de vele gevaren is verdrinking.

Gelukkig is dit makkelijk te voorkomen door oude bakken te vervangen door een veilige drinkbak. Bij deze bak kan de uil er nog uitklimmen, iets wat bij een gewone speciekuip niet mogelijk is. In samenwerking met Vogelbescherming en andere partijen kan iedereen die steenuilen een warm hart toedraagt de veilige drinkbak bestellen bij de Vogelbescherming. De bakken zijn verkrijgbaar in 2 maten: 65 liter en 110 liter.

Hoe werkt de veilige drinkbak?
Bij de veilige drinkbak kan een jong steenuiltje zich snel in veiligheid brengen, zo is gebleken uit een experiment Het uiltje gebruikt de binnenbak om uit het water te klauteren. Ook is er een experiment geweest met drijvende stukken hout of foam. Hiermee kan de steenuil zich wel een tijdje boven water houden, maar uit de bak komen lukt niet. Dan dreigt dus alsnog de verdrinkingsnood.

Deze bak is ontwikkeld door STONE. De info en foto’s zijn met toestemming van STONE van hun website overgenomen.


Ons standpunt over roofvogelshows, roofvogels en uilen in gevangenschap

Stichting De Katoelenkiekers is tegen roofvogelshows en het het houden van roofvogels en uilen in gevangenschap. Dit standpunt is een gezamenlijk standpunt van Vogelbescherming Nederland, Werkgroep Roofvogels Nederland, STONE (Steenuilwerkgroep Nederland), SKWN (Kerkuilwerkgroep Nederland), Slechtvalkwerkgroep Nederland en Oehoewerkgroep Nederland.

  • Klik hier om deze folder te downloaden
  • Klik hier om naar de pagina van de Vogelbescherming te gaan voor meer informatieHandleidingen en brochures

En meer…

Bouwtekeningen

Hieronder vind je 6 bouwtekeningen van nestkasten en 1 handleiding voor het plaatsen van een steenuilenkast. Alle documenten zijn pdf-bestanden en openen in een nieuw tabblad.

Vogelgeluiden

Benieuwd naar de verschillende soorten roepen van een steenuil? Deze vind je op de website van de Vogelbescherming.